Over verf

Wat is goede verf?

Kwaliteit

De kwaliteit van een verf wordt bepaald door meerdere factoren:

– duurzaamheid
– glansgraad
– glansbehoud
– vloeiing
– dekkracht
– verwerkbaarheid
– droging

De eerste vier factoren zijn direct in het belang van de consument. Het gaat er immers om dat het schilderwerk zo lang mogelijk mee gaat en er mooi uitziet. De drie laatste factoren zijn in het belang van de schilder, maar indirect ook in het belang van de consument. Hoe sneller en efficiënter de schilder te werk kan gaan, des te voordeliger hij zijn diensten kan aanbieden.

Duurzaamheid

Tegenwoordig zijn er verven waarvan wordt gezegd dat ze een duurzaamheid tot wel twaalf jaar hebben. Dit geldt dan echter voor de meest ideale omstandigheden, waarin het schilderwerk niet of nauwelijks is blootgesteld aan zonlicht en regen. In de praktijk heeft het meeste schilderwerk echter te lijden onder de weersinvloeden en geldt een veel kortere termijn. Voor een gevel die pal op het zuiden ligt, (en ’s zomers dus de gehele dag in de zon ligt), is een termijn van 4 of 5 jaar redelijk normaal. Bij een gevel die pal op het noorden ligt, en dus nauwelijks zon krijgt, kan het schilderwerk wel 8 tot 10 jaar goed blijven. Met gebruik van goede materialen is een gemiddelde onderhoudstermijn ongeveer zeven jaar.

Glansgraad

Buiten wordt bij voorkeur geschilderd met een verf die een zo hoog mogelijke glansgraad heeft. De reden hiervan is dat de glans het zonlicht weerkaatst, waardoor het houtwerk minder warmte absorbeert. Vandaar dat er buiten vrijwel altijd wordt gekozen voor het gebruik van hoogglans en geen zijdeglans. Hoe hoger de glans, hoe beter.

Glansbehoud

De glansgraad van de verf wordt door de jaren heen steeds minder. Daardoor biedt de verf steeds minder bescherming voor het houtwerk. Bij minder goede verf zal de glans sneller verdwijnen dan bij een betere verf. Het is dus van belang om een verf te gebruiken met een zo lang mogelijk glansbehoud. 

Vloeiing

Verf die goed vloeit, heeft minder streepvorming. Dat leidt tot een mooier resultaat. 

Dekkracht

De ene verf dekt beter dan de andere. Bij een verf die minder goed dekt, kan het nodig zijn om een extra laag aan te brengen. Dit kost natuurlijk meer tijd of geld dan wanneer gewerkt wordt met een verf die in één keer dekt.

Verwerkbaarheid

Met de ene verf schildert men gemakkelijker en prettiger dan met de andere. Vaak is het ook een kwestie van waar men aan gewend is. Vandaar dat schilders vaak het liefst met hun eigen merk schilderen.

Droging

Een verf die snel droogt, is prettig om mee te werken. Vaak moeten deuren of ramen een tijd lang open blijven staan nadat ze geschilderd zijn. Ook moet bij het schilderen altijd rekening worden gehouden met een eventuele regenbui. Hoe eerder het schilderwerk droog is, des te gemakkelijker het voor de schilder wordt om zijn werkzaamheden uit te voeren. Het schilderwerk mag echter ook weer niet te snel drogen, want dan gaat het ten koste van de vloeiing.

Wijzonol verf
Sigma verf
Sikkens verf