Materialen

Meest gebruikte materialen

Welk merk?

Om tot een zo duurzaam mogelijk resultaat te komen, werken wij uitsluitend met de beste materialen. Bij voorkeur schilderen wij met Wijzonol verf voor professionele schilders, vanwege o.a. de duurzaamheid. Maar indien gewenst kunnen wij ook schilderen met Sigma, Sikkens of Trimetal. Elk merk heeft verschillende soorten verf in het assortiment met elk een eigen toepassing. Voor het bepalen van de kwaliteit van de materialen en de verf is het daarom niet alleen van belang om te kijken naar het merk verf, maar ook naar het soort verf.

Hoogglans of zijdeglans

Hoogglans voor buiten

Buiten wordt vrijwel altijd geschilderd met hoogglans verf. De reden hiervoor is dat hoogglans duurzamer is dan zijdeglans. De glans zorgt er namelijk voor dat het zonlicht weerkaatst wordt, waardoor het houtwerk minder warm wordt. Er komen dan minder snel barstjes in de verf. Het is daarom ook aan te bevelen om het geschilderde oppervlak van tijd tot tijd schoon te maken, zodat de glans weer terugkomt. Door de jaren heen neemt de glansgraad geleidelijk aan af.

Zijdeglans voor binnen

Voor binnen gebruiken we voornamelijk zijdeglans verf. Dat heeft bij de meeste mensen ook de voorkeur. Vroeger kwam het vaker voor dat ook binnen met hoogglans werd geschilderd. Maar sinds de komst van de watergedragen verven is dat sterk afgenomen. De huidige watergedragen hoogglans verven voor binnen hebben niet dezelfde glans en vloei als verven op terpentine-basis waarmee vroeger ook binnen werd geschilderd.

Terpentine-basis of waterbasis

Verf op terpentine-basis voor buiten

Buiten schilderen we altijd met verf op terpentine-basis. De reden is dat er op dit moment nog geen watergedragen verven zijn die wat betreft duurzaamheid gelijkwaardig zijn aan de verven op terpentine-basis.  

Verf of waterbasis voor binnen

Schilders mogen tegenwoordig binnen alleen nog met watergedragen verf schilderen.  Het grote voordeel van watergedragen verf is dat het minder schadelijk is voor de gezondheid. Bijkomende voordelen zijn dat het minder stinkt en een aanzienlijk kortere droogtijd heeft. Een nadeel is dat watergedragen verf minder sterk is dan verf op terpentine-basis.

Toch binnen schilderen met verf op terpentine-basis?

Natuurlijk kan men de regelgeving negeren en ook binnen schilderen met verf op terpentine-basis. Maar in dat geval is het goed om te weten dat lichte kleuren al binnen enkele weken kunnen verkleuren. Vroeger was dat niet het geval, maar sinds 2010 is de samenstelling van de verven veranderd, en hebben we hiermee te maken. Men zou verwachten dat deze verkleuring optreedt wanneer het oppervlak wordt blootgesteld aan het zonlicht, maar juist het omgekeerde is het geval. De oppervlakken waar weinig licht op valt, verkleuren. 

Onze meest gebruikte materialen

BUITEN

Wijzonol LBH Silicon

Wijzonol LBH Silicon

Hoogglanzende aflak met uitstekende buitenduurzaamheid op basis van gesiliconiseerde alkydhars.

PRODUCTINFORMATIE

BINNEN

Wijzonol Aqua Zijdeglans

Wijzonol Aqua Zijdeglans

Hoogwaardige, vullende, kras- en slijtvaste waterverdunbare zijdeglanslak op basis van acrylaat technologie.

PRODUCTINFORMATIE