Duurzaamheid

Duurzaamheid van het schilderwerk

Factoren die de duurzaamheid bepalen

Wij doen ons uiterste best om het schilderwerk zo lang mogelijk mee te laten gaan. Dat doen we door goede verf en goede materialen te gebruiken en zorgvuldig te werken. De duurzaamheid is echter afhankelijk van verschillende factoren:

– De ligging ten opzichte van de zon
– De hoogte waarop het werk zich bevindt
– De gebruikte kleur
– De degelijkheid van de bouw en de houtverbindingen
– De kwaliteit van het hout zelf
– De kwaliteit van eerdere schilderbeurten
– Regelmatig schoonmaken
– De zorgvuldigheid van de schilder

De ligging ten opzichte van de zon

Het zonlicht is één van de belangrijkste factoren voor de achteruitgang van het schilderwerk. Bij een woning met de achterzijde op het zuiden en de voorzijde op het noorden, heeft het schilderwerk aan de achterzijde veel meer te lijden. Daar zal dus eerder geschilderd moeten worden. In zo’n geval kan het raadzaam zijn om verschillende onderhoudsperioden te hanteren. Bijvoorbeeld de voorzijde eens in de vier jaar, en de achterzijde eens in de acht jaar.

De hoogte waarop het zich bevindt

Houtwerk op de begane grond heeft minder te lijden onder de weersinvloeden dan houtwerk op grote hoogte. Dit verschil is goed te zien bij woningen met dakkapellen. Het houtwerk van een dakkapel moet vaak eerder geschilderd moeten worden dan het houtwerk van de rest van de woning.

De gebruikte kleur

Verf met een donkere kleur heeft een kortere levensduur dan verf met een lichte kleur. Ook een kleur zoals rood gaat minder lang mee. Dit is vaak zichtbaar aan de glans die sneller minder wordt. Om die reden kan het raadzaam zijn om bijvoorbeeld een dakkapel wit te schilderen en niet in een donkere kleur.

De degelijkheid van de bouw en de houtverbindingen

Houten ramen of kozijnen bestaan uit verschillende delen die met elkaar zijn verbonden. Op de plaats waar deze delen met elkaar zijn verbonden, bevindt zich een verbindingsnaad. Door beweging, uitzetting, werking, etc. ontstaan op deze verbindingsnaden scheurtjes in het verfwerk. Daardoor kan er vocht naar binnen. Het wordt dan weer tijd om te schilderen. Hoe steviger en degelijker het houtwerk, hoe minder snel er scheurtjes ontstaan in de verf.

De kwaliteit van het hout zelf

De kwaliteit van het hout is een belangrijke factor. Hardhout heeft minder vaak onderhoud nodig dan bijvoorbeeld grenen. En nieuw houtwerk heeft minder vaak onderhoud nodig dan houtwerk dat in het verleden periodes van achterstallig onderhoud heeft gehad. Wanneer door openstaande scheurtjes en kiertjes vocht in het hout komt, gaat de kwaliteit van het hout achteruit. De structuur van het hout verandert dan. De onderhoudshistorie van een huis is daarom ook van belang.

De kwaliteit van eerdere schildersbeurten

Bij een normale onderhoudsbeurt is er sprake van een bestaande verflaag waar overheen wordt geschilderd. Wanneer bij eerdere schilderbeurten materialen zijn gebruikt van minder goede kwaliteit of reparaties niet goed zijn uitgevoerd, kan dit uitwerking hebben op de duurzaamheid van de nieuwe schilderbeurt. Ook onvoldoende reinigen of schuren kan er voor zorgen dat de hechting niet optimaal is, wat in sommig gevallen pas jaren later zichtbaar wordt.

Regelmatig schoonmaken

Door regelmatig schoon maken wordt de duurzaamheid van het verfwerk aanzienlijk verlengd. De glans die op de verf zit, zorgt er namelijk voor dat het zonlicht weerkaatst wordt. Hierdoor wordt het houtwerk minder warm en gaat het langer mee. Als het houtwerk echter vuil is, dan verdwijnt dit effect en zal het schilderwerk sneller achteruit gaan.

De zorgvuldigheid van de schilder

Tenslotte: De zorgvuldigheid en vakbekwaamheid van degene die de nieuwe schilderbeurt uitvoert. Bij een schilder die netjes en precies te werk gaat, zal het schilderwerk langer meegaan, dan bij een schilder die dat niet doet.

Garantie

Uit bovenstaande factoren blijkt dat een schilder niet alles in eigen hand heeft. Daardoor zijn er slechts weinig schilders die garantie geven op het schilderwerk. Toch zijn er organisaties die dat wel doen, zoals bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis of Glans Garant Nederland. Wie graag garantie wil op het schilderwerk en daar best wat meer voor wil betalen, kan eventueel bij deze organisaties terecht.