Over verf

Enkele wetenswaardigheden over verf

De kwaliteit van een verf wordt bepaald door meerdere factoren:

  • duurzaamheid
  • glansgraad
  • glansbehoud
  • dekkracht
  • verwerkbaarheid
  • droging

De eerste drie factoren zijn direct in het belang van de consument. Het gaat er immers om dat het schilderwerk zo lang mogelijk mee gaat. De drie laatste factoren zijn in het belang van de schilder, maar indirect ook in het belang van de consument. Hoe sneller en efficiënter de schilder te werk kan gaan, des te voordeliger hij zijn diensten kan aanbieden.

Professionele verf of doe-het-zelf verf

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat professionele verven kwalitatief beter zijn dan verven voor de doe het zelver die te koop zijn in de bouwmarkt. Daarom zijn professionele verven ook duurder. Goedkopere verven bevatten vaak minder verfstof en meer bindmiddel.
Enkele bekende doe-het-zelf merken zijn: Flexa, Histor, en huismerken van Gamma, Praxis en Karwei. Bekende professionele merken zijn: Wijzonol, Trimetal, Sikkens, Sigma en Boonstoppel.

Verf voor houtwerk buiten

De buitenverf voor het houtwerk van deuren, ramen en kozijnen, kan worden onderverdeeld in 3 soorten:

  • Dekkende beits. Deze verf wordt ook wel systeemcoat, één-pot-systeem of schakelverf genoemd. Deze verfsoort heeft de geringste duurzaamheid. Het kenmerk van dit type verf is dat zij zowel als grondverf als aflak gebruikt kan worden en dat zij vochtregulerend is. Vochtregulerend wil zeggen dat deze verf ook gebruikt kan worden op houtwerk dat enigszins vochtig is, omdat de verf “ademt”. Vanwege de geringe duurzaamheid wordt dit type verf gewoonlijk niet aanbevolen voor ramen en kozijnen, maar is zij wel geschikt voor bijvoorbeeld schuttingen.
  • Alkydverf. Dit is de normale verf op terpentinebasis die door veel schilders wordt gebruikt. Deze verf is gemakkelijk verwerkbaar en heeft een gemiddelde duurzaamheid.
  • Verf op basis van gesiliconiseerde alkydhars. Dit is de duurste, meest duurzame verfsoort. Omdat het schilderen met deze verf moeilijker is dan met de andere verfsoorten, vereist het meer vakmanschap en wordt dit type verf niet door alle schilders gebruikt.

Voor het buiten schilderen van houten deuren, ramen en kozijnen onder normale omstandigheden, wordt door ons altijd gebruik gemaakt van verf op basis van gesiliconiseerde alkydhars.

Verf voor houtwerk binnen

De verf voor het houtwerk binnenshuis is alkydverf op waterbasis. Een nadeel van de verf op waterbasis is dat niet dezelfde glansgraad bereikt kan worden als met de buitenverven. Wanneer iemand het houtwerk binnenshuis graag wil voorzien van een hoogglans verf, kan dit een reden zijn waarom iemand binnenshuis schildert met buitenverf om zodoende een hogere glans te bereiken.

De huidige buitenverven op terpentine-basis die binnenshuis wordt gebruikt, hebben de neiging om sterk te vergelen. Dit geldt met name voor lichte kleuren. Het is belangrijk hiervan op de hoogte te zijn, wanneer men er voor kiest om binnen toch te schilderen met verf op terpentine-basis.

Voor het binnen schilderen van het houtwerk wordt door ons alleen gebruik gemaakt van alkydverf op water-basis.

Voor meer informatie over merken, verftypen en materialen die door ons worden gebruikt, zie materialen.