Duurzaamheid

Wij doen ons uiterste best om het schilderwerk zo lang mogelijk mee te laten gaan door goede materialen te gebruiken en zorgvuldig te werken. Hoe lang het schilderwerk meegaat is echter afhankelijk van verschillende factoren die wij als schilder niet altijd zelf in de hand hebben.

– De ligging ten opzichte van de zon. De hoeveelheid zonlicht is één van de belangrijkste factoren voor de achteruitgang van het schilderwerk. Bij een woning met de achterzijde op het zuiden en de voorzijde op het noorden, heeft het schilderwerk aan de achterzijde veel meer te lijden en zal dus eerder geschilderd moeten worden.

– De hoogte. Houtwerk op de begane grond heeft minder te lijden onder de weersinvloeden dan houtwerk op grote hoogte. Dit verschil is goed te zien bij woningen met dakkapellen. Het houtwerk van een dakkapel moet vaak eerder geschilderd moeten worden dan het houtwerk van de rest van de woning.

– De gebruikte kleur. Verf met een donkere kleur heeft een kortere levensduur dan verf met een lichte kleur. Ook een kleur zoals rood gaat minder lang mee. Dit is vaak zichtbaar aan de glans die sneller minder wordt. Om die reden kan het raadzaam zijn om bijvoorbeeld een dakkapel wit te schilderen en niet in een donkere kleur.

– De degelijkheid van de bouw en van de houtverbindingen. Houten ramen of kozijnen bestaan uit verschillende delen die met elkaar zijn verbonden. Op de plaats waar deze delen met elkaar zijn verbonden, bevindt zich een verbindingsnaad. Door beweging, uitzetting, werking, etc. ontstaan op deze verbindingsnaden scheurtjes in het verfwerk waardoor vocht naar binnen kan. Het wordt dan weer tijd om te schilderen. Hoe steviger en degelijker het houtwerk, hoe minder snel er scheurtjes ontstaan in de verf.

– De kwaliteit van het hout zelf. Wanneer door openstaande scheurtjes en kiertjes vocht in het hout komt, gaat de kwaliteit van het hout achteruit. Wanneer houtwerk in het verleden lange periodes van achterstallig onderhoud heeft gekend, heeft dit invloed op de onderhoudscyclus. Er zal vaker geschilderd moeten worden.

– De kwaliteit van eerdere schilderbeurten. Bij een normale onderhoudsbeurt is er sprake van een bestaande verflaag waar overheen wordt geschilderd. Wanneer bij eerdere schilderbeurten materialen zijn gebruikt van minder goede kwaliteit kan dit uitwerking hebben op de duurzaamheid van de nieuwe schilderbeurt. Ook zaken als bij de allereerste grondlaag niet goed reinigen, of schilderen als het houtwerk te vochtig is, kunnen er voor zorgen dat de hechting niet optimaal is, wat in sommig gevallen pas jaren later zichtbaar wordt.

– Tenslotte…: Uiteraard de zorgvuldigheid en vakbekwaamheid van degene die de nieuwe schilderbeurt uitvoert.